mojprzepisna.pl | Postne Ratatuj (Ratatouille)
Na wieczór będę was kusić tylko zdrowymi produktami! Od dziś obiecuję ;).
POSTNE Ratatuj (Ratatouille) wegańskie, bezglutenowe itp. itd. ;) inspiracja Bookofspells . Mega proste jeżeli użyjesz gotowego przecieru pomidorowo-paprykowego, jak ja, wówczas wystarczy pokroić wszystkie warzywa i pięknie ułożyć w formie do pieczenia.
Składniki na blachę 30 cm x 20 cm:
- 350 ml passaty (przecieru z pomidorów)
- 350 ml przecieru z pieczonych papryk czerwonych *
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 pomidory średniej wielkości
- 1 bakłażan o długości około 20 cm
- 1 cukinia o długości około 25-30 cm
- 1 marchewka duża
*Ja użyłam 700 ml przecieru pomidorowo – paprykowego z tego przepisu. Możecie też upiec 2-3 duże papryki w piekarniku rozgrzanym do 200 st. z termoobiegem przez 20 min, wyjąć z piekarnika, przykryć na 10 min folią aluminiową, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda, usunąć nasionka. Zmielić blenderem.
Przecier i passatę umieścić w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawy, wymieszać. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, wyrównać.
Warzywa umyć, cukinię, pomidory, cebule, marchew pokroić na pół centymetrowe plasterki, bakłażan pokroić na pół centymetrowe półplasterki. Warzywa ułożyć na sosie, naprzemiennie, plaster cukinii, plaster pomidora, półplasterek bakłażana, plaster cebuli, plaster marchewki i później znów plaster cukinii itd. Zapiekać przez 35 min w 175 st. z termoobiegiem.
Smacznego!