Mój przepis na | Wegański, postny majonez
Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują.
Składniki na 0,7 l:
- 220 g jabłka, waga po wydrążeniu i bez skórki
- 330 g cukinii, waga po obraniu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g ugotowanej na miękko korzenia pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej kala namac
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta kurkumy
Warzywa,owoce wyszorować, obrać. Korzeń pietruszki pokroić w cienkie plastry, ugotować na parze, aby był miękki i dał się rozgnieść widelcem.
Cukinię i jabłka z grubsza pokroić, umieścić w misie malaksera, dodać sok z cytryny, dodać ugotowaną pietruszkę, przyprawy. Zmielić na gładką masę. Przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia.
Smacznego!