Prażone jabłka do słoików na zimę

mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę

Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek dla dzieci, z tego powodu tylko część z nich posłodziłam. Jabłuszka prażone robi się szybko, dużo szybciej niż zwykłe dżemy. Ja swoje jabłka prażone robiłam z odmiany Szara Reneta, polecam tą odmianę, bo jabłka są lekko słodkie i mało soczyste. Mogą być też Antonówki, Złota Reneta, Boskop lub Koksa.

Składniki:

  • 9 jednolitrowych słoików (wyszorowanych, wyparzonych i suchych wraz z wyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne))
  • 10 kg jabłek
  • cukier do smaku (ja na 10 kg dałam w sumie około 300 gr cukru)
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 litry ciepłej wody
  • przyprawy np. cynamon lub goździki lub wanilia (ja nie dodawałam)

Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić kwasek cytrynowy. Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, skórek nie wyrzucać, przydadzą się na domowy ocet jabłkowy (klik, klik), wyciąć gniazda nasienne. Jabłka kroić półksiężyce (4-6) wrzucać do miski z wodą i kwaskiem cytrynowym, żeby jabłka nie sczerniały. Jak już cała miska będzie wypełniona jabłkami, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, przyprawy, wymieszać i prażyć około 20 min na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Prażyć do momentu, aż z części jabłek zrobi się mus, a reszta jabłek pozostanie w kawałku. Gorące jabłka przełożyć do słoików, bardzo mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przenieść w suche ciemne i chłodne miejsce.

Dla pewności można jeszcze pasteryzować w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawić słoiki, ustawić temperaturę grzałki góra – dół na 120 st, gdy piekarnik się nagrzeje, pasteryzować jabłka przez 1 godzinę. Po godzinie ostrożnie wyjąć. Odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przenieść w suche, ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy czy spiżarni.

Smacznego!

Prażone jabłka do słoików na zimę
Prażone jabłka do słoików na zimę
Prażone jabłka do słoików na zimę
Prażone jabłka do słoików na zimę