mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną
Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało.
Składniki na 1 bochenek:
- 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 160 gr ciepłej wody
- 150 gr mąki pszennej (typ 2000)
- 20 gr świeżych drożdży
- 300 g kaszy ugotowanej na sypko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka całego lub zmielonego kminku
- 1-2 łyżeczki miodu
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód, dwie łyżki mąki pszennej, wymieszać, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale lekko lejące, nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 30 min do 2,5 godziny). Krótko wyrobić, przełożyć do formy, wyrównać, odstawić do wyrośnięcia (około 30 min).
Piekarnik nagrzać do 230 st. Wstawić chleb do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 min w 230 st. następnie obniżyć temperaturę do 200 st i piec jeszcze 35-40 min. Po wyjęcia chleba z formy i postukaniu w dno, chleb ma wydawać głuchy dźwięk, oznacza to, że chleb jest dobrze upieczony, jeżeli tak się nie stanie, należy chleb wstawić do piekarnika i piec kolejne 10-20 min. w 200 st. Po upieczeniu chleb ostudzić całkowicie, następnie kroić nożem z piłką.
Smacznego!