chleb_razowy_z_sezamem_nie_marnuj_jedzenia

Przechowywanie żywności

Dziś nie mam dla Was przepisu, za to mam pomysł na małą akcję informacyjną. Akcja nazywa się Nie marnujmy jedzenia!
Jeżeli chcesz się przyłączyć do akcji wystarczy że udostępnisz ten artykuł jak największej ilości osób. To nie jest żaden łańcuszek do wyciągania danych, to jedynie akcja informacyjna.
Czy wiesz że w Polsce około 9 milionów ton żywności rocznie się marnuje. Dane Eurostatu szacują Polskę na 5 miejscu państw marnujących jedzenie. Czego najwięcej wyrzucamy – pieczywa. Dlaczego? Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję bardzo fajny artykuł znaleziony na stronie cojesc.net

Jak nie marnować jedzenia?

Kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest przede wszystkim sprawna organizacja i umiejętne gospodarowanie żywnością. Aby się tego nauczyć należy przestrzegać kilku prostych zasad:

1. Planuj i bądź elastyczny!

Warto mieć swój schemat działania, jednak nie zawsze należy kurczowo się go trzymać.

Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych produktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę.

Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka).

2. Zakupy z listą!

Źródło: http://www.sxc.hu/

Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą nie tylko zapobiegają kupowaniu niepotrzebnych produktów ale także oszczędzają Twój czas i oczywiście pieniądze ;)Kupuj tyle ile potrzebujesz – nie daj ponieść się zakupowemu szaleństwu i obfitości kuszących produktów, które i tak nie są Ci potrzebne. Specjaliści od marketingu nieźle się napracowali żebyś wrzucił(a) do koszyka kilka produktów więcej – świadomość tego faktu pozwoli Ci podejmować równie świadome decyzje podczas zakupów.

3. Uwaga na promocje!

Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Zawsze sprawdzaj datę, do której należy spożyć produkt – przecena może świadczyć o zbliżającej się nieświeżości! Jeżeli napotykasz w sklepie na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców postaraj się powstrzymać przed kupowaniem ilości, której i tak nie zjesz – są to produkty bardzo szybko psujące się dlatego kupowanie gigantycznych ilości i tak nie ma większego sensu.

4. Produkty, które zawsze warto mieć w kuchni!

Istnieje kilka takich produktów, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana , ponieważ można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Jeżeli produkty te będą znajdować się w Twojej kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić.

  • Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy.
  • Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek, gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana.
  • Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe, które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości.
  • Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych. Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego.
  • Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie.
  • Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują :)

5. Kreatywność to podstawa!

Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw ;)

6. Rób przetwory!

Źródło: http://www.sxc.hu/

Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak:

  • ogórki  – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej)
  • pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czydomowy ketchup,
  • papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek,
  • buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów,
  • fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików,
  • jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników,
  • truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów,
  • żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne zimowe wieczory, stanowiący porządną dawkę witaminy C.

Nie należy również zapominać o pysznym warzywie jesiennym – mowa oczywiście o dyni, z której możemy przygotowywać szereg przetworów jak dżemy czy tradycyjne puree.

Powyższe rady z pewnością przyczynią się do zredukowania ilości marnowanego jedzenia w Twoim domu. Jednak doskonale zdaję sobie sprawę, że są takie sytuacje (np. święta) kiedy nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich przygotowanych potraw. Jak się z tym uporać? – oto kilka pomysłów na ponowne wykorzystanie czegoś co już raz zostało wykorzystane:

Jak nie marnować jedzenia?

 

Dodaję również schemat jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce:
zywnosc w lodówce