Jak nie marnować jedzenia?
Kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest przede wszystkim sprawna organizacja i umiejętne gospodarowanie żywnością. Aby się tego nauczyć należy przestrzegać kilku prostych zasad:
1. Planuj i bądź elastyczny!
Warto mieć swój schemat działania, jednak nie zawsze należy kurczowo się go trzymać.
Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych produktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę.
Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka).
2. Zakupy z listą!
Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą nie tylko zapobiegają kupowaniu niepotrzebnych produktów ale także oszczędzają Twój czas i oczywiście pieniądze Kupuj tyle ile potrzebujesz – nie daj ponieść się zakupowemu szaleństwu i obfitości kuszących produktów, które i tak nie są Ci potrzebne. Specjaliści od marketingu nieźle się napracowali żebyś wrzucił(a) do koszyka kilka produktów więcej – świadomość tego faktu pozwoli Ci podejmować równie świadome decyzje podczas zakupów.
3. Uwaga na promocje!
Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Zawsze sprawdzaj datę, do której należy spożyć produkt – przecena może świadczyć o zbliżającej się nieświeżości! Jeżeli napotykasz w sklepie na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców postaraj się powstrzymać przed kupowaniem ilości, której i tak nie zjesz – są to produkty bardzo szybko psujące się dlatego kupowanie gigantycznych ilości i tak nie ma większego sensu.
4. Produkty, które zawsze warto mieć w kuchni!
Istnieje kilka takich produktów, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana , ponieważ można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Jeżeli produkty te będą znajdować się w Twojej kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić.
- Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy.
- Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek, gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana.
- Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe, które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości.
- Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych. Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego.
- Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie.
- Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują
5. Kreatywność to podstawa!
Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw
6. Rób przetwory!
Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak:
- ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej)
- pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czydomowy ketchup,
- papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek,
- buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów,
- fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików,
- jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników,
- truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów,
- żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne zimowe wieczory, stanowiący porządną dawkę witaminy C.
Nie należy również zapominać o pysznym warzywie jesiennym – mowa oczywiście o dyni, z której możemy przygotowywać szereg przetworów jak dżemy czy tradycyjne puree.
Powyższe rady z pewnością przyczynią się do zredukowania ilości marnowanego jedzenia w Twoim domu. Jednak doskonale zdaję sobie sprawę, że są takie sytuacje (np. święta) kiedy nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich przygotowanych potraw. Jak się z tym uporać? – oto kilka pomysłów na ponowne wykorzystanie czegoś co już raz zostało wykorzystane: