Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy

mojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy

Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie takie same doświadczenia zapraszam na prosty przelicznik foremek – biszkopt. Przelicznik form do pieczenia głównie skupia się na okrągłych tortownicach, jeżeli jednak macie kwadratowe, łatwo można sobie przeliczyć ilość potrzebnych składników korzystając ze ściągawki poniżej.

Przypominam, że jedna łyżka to równowartość 15 ml. Na 1/4 szklanki przypada 4 łyżki produktu, na 1/2 szklanki przypada 8 łyżek, na szklankę przypada 16 łyżek. Notatka ta jest sporządzona na podstawie moich własnych doświadczeń. Czas pieczenia jest orientacyjny i może się różnić w zależności od piekarnika. Przepis na biszkopt kakaowy znajdziecie tu (klik, klik). Przepis na biszkopt waniliowy znajdziecie tu (klik, klik). Z podanych proporcji wychodzi biszkopt o wysokości około 6 cm, tak aby można go było spokojnie przeciąć na 3 blaty.

  • Tortownica o średnicy ∅16 cm = Forma kwadratowa o boku 14 cm
  • Tortownica o średnicy ∅17 cm = Forma kwadratowa o boku 15 cm
  • Tortownica o średnicy ∅18 cm = Forma kwadratowa o boku 16 cm
  • Tortownica o średnicy ∅19 cm = Forma kwadratowa o boku 17 cm
  • Tortownica o średnicy ∅20 cm = Forma kwadratowa o boku 18 cm
  • Tortownica o średnicy ∅21 cm = Forma kwadratowa o boku 19 cm
  • Tortownica o średnicy ∅22 cm = Forma kwadratowa o boku 20 cm
  • Tortownica o średnicy ∅23 cm = Forma kwadratowa o boku 21 cm
  • Tortownica o średnicy ∅24 cm = Forma kwadratowa o boku 22 cm
  • Tortownica o średnicy ∅25 cm = Forma kwadratowa o boku 23 cm
  • Tortownica o średnicy ∅26 cm = Forma kwadratowa o boku 24 cm
  • Tortownica o średnicy ∅27 cm = Forma kwadratowa o boku 25 cm
  • Tortownica o średnicy ∅28 cm = Forma kwadratowa o boku 26 cm
  • Tortownica o średnicy ∅29 cm = Forma kwadratowa o boku 27 cm
  • Tortownica o średnicy ∅30 cm = Forma kwadratowa o boku 28 cm
Biszkopt kakaowy przygotowane przez mojprzepisna.pl
Średnica formy 16-17 cm 18-19 cm 20-21 cm 22-23 cm 24-25 cm 26-27 cm 28-29 cm 29-30 cm
Czas pieczenia 25 min 25-27 min 27-30 min 30-35 min 35-40 min 35-40 min 40-45 min 40-45 min
Temperatura 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st.
Grzałka góra dół TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK
Półka w piekarniku: Środkowa niższa TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK
Jajka 3 duże (L) 4 duże (L) 5 dużych (L) 6 dużych (L) 7 dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L)
Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek
Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek
Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki 4,7 łyżki 5,3 łyżek 6 łyżek 6,7 łyżek
Kakao 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki 4,7 łyżki 5,3 łyżek 6 łyżek 6,7 łyżek
Przelicznik foremek Biszkopt kakaowy
Przelicznik foremek Biszkopt kakaowy
Biszkopt waniliowy przygotowane przez mojprzepisna.pl
Średnica formy 16-17 cm 18-19 cm 20-21 cm 22-23 cm 24-25 cm 26-27 cm 28-29 cm 29-30 cm
Czas pieczenia 25 min 25-27 min 27-30 min 30-35 min 35-40 min 35-40 min 40-45 min 40-45 min
Temperatura 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st. 170 st.
Grzałka góra dół TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK
Półka w piekarniku: Środkowa niższa TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK
Olejek waniliowy 1 kropelka 1 kropelka 2 kropelki 2 kropelki 2 kropelki 3 kropelki 3 kropelki 3 kropelki
Jajka 3 duże (L) 4 duże (L) 5 dużych (L) 6 dużych (L) 7 dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L)
Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek
Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek
Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki 4,2 łyżki 5 łyżki 5,83 łyżki 6,7 łyżek 7,5 łyżek 8,3 łyżek
Przelicznik foremek Biszkopt waniliowy
Przelicznik foremek Biszkopt waniliowy