Pszenny chleb codzienny na drożdżach

mojprzepisna.pl | Pszenny chleb codzienny na drożdżach

Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. „Chleb”. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam!

Składniki na 1 bochenek:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej przegotowanej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 lub 1,5 łyżeczki soli

W dużej misce umieścić drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia lub potrojenia objętości, od 1 do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć o blat, jeszcze raz wyrobić, mocno posypując ręce mąką uformować bochenek. Jeżeli ręce się kleją, należy mocno obsypać je mąką, ręce potrzeć, tak jak przy myciu, pozbyć się ciasta z palców, ręce umyć dokładnie, osuszyć, oprószyć mąką i znów spróbować uformować bochenek.

Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Może to potrwać od 30 min do 1,5 godziny. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Piekarnik, boki i sufit, spryskać wodą (takim spryskiwaczem do kwiatków) przed wstawieniem chleba i po wstawieniu chleba, dzięki temu chleb równomiernie się zarumieni. Piec 40-45 min. Chleb wyciągnąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, postukać, jeżeli będzie głuchy odgłos, wówczas chleb jest wypieczony, jeżeli nie, chleb należy podpiec 5 lub 10 min. Chleb całkowicie wystudzić na kratce, następnie kroić.

Smacznego!

Pszenny chleb codzienny na drożdżach
Pszenny chleb codzienny na drożdżach
Pszenny chleb codzienny na drożdżach
Pszenny chleb codzienny na drożdżach