Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem

mojprzepisna.pl | Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
Na niedzielę polecam ciasto mojego autorstwa! Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na ciepło i na zimno. Świetna, aby wykorzystać gotowe, domowe jabłka ze słoika – ja właśnie tak zrobiłam. Dzięki czemu zrobienie szarlotki, już z pieczeniem zajmuje mniej niż 1,5 godziny. :) Szybki i bezproblemowy wypiek, na dużą, rodzinną blaszkę!

Składniki na blaszkę 35×24 cm:
Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 720 lub pszennej krupczatki, innej pszennej czy żytniej lub bezglutenowej.
  • 100 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30%
  • Szczypta soli

Składniki na budyń:

  • 1 litr mleka
  • 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 4 żółtka
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka otarta z połowy cytryny

Pozostałe składniki:

  • 2 litrowe słoiki prażonych jabłek*
  • 500 g rabarbaru

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 st.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.
1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika.

W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar.

Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą.
1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę.
Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając. Budyń zagotować i gotować jeszcze 2 min. Dodać sok z cytryny, skórkę wymieszać.
Odstawić.
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałeczki.
Na upieczony spód wyłożyć jabłka ze słoika, wyrównać. Wyłożyć budyń, wyrównać, wyłożyć rabarbar. Posypać pozostałym ciastem kruchym. Wstawić na nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 40 min. Wyjąć ostudzić. Kroić. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Cieszyć się pyszną szarlotką z rodzinką, po niedzielnym obiadku.

Smacznego!
*jeżeli nie macie zapasów jabłka prażonego, możecie uprażyć jabłka samodzielnie. Potrzeba 3 kg Szarej renety lub Boskop. Umyć, obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na dużą patelnię. Prażyć, do momentu, aż woda odparuje, a jabłka będą miękkie. Jeżeli macie inne jabłka, i po odparowaniu, nadal jabłka są bardzo mokre, warto wymieszać je z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem