mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem
Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć białą mąkę. Inspiracja blog Moje Wypieki.
Składniki na formę 35 cm na 20 cm:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie typ 2000) (250 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej)
- 4 jajka rozmiar L
- 1 szklanka mleka sojowego lub innego
- szczypta soli
- 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki
- cynamon
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć olej z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił, można sprawdzić między palcami. Cały czas miksując dodać po jednym jajku, następnie w 4 turach dodawać mąkę na zmianę z mlekiem cały czas miksując na niskich obrotach miksera.
Ciasto wylać na formę, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem, piec 40 minut w 175 st. do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem, podawać.
Smacznego!

