mojprzepisna.pl | Razowe rogaliki z jabłkami
Witam wszystkich, odpoczęliście trochę podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę.
Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie u nas było dziś bardzo drożdżowo. Zresztą jak jesień idzie to chce się coś drożdżowego i nic na to poradzić się nie da. Postanowiłam zrobić coś drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka ;) W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików.
[:Listonic]
Składniki na 12 małych rogalików:
- 100 gr mąki pszennej (u mnie typ 650 z Biedronki)
- 80 gr mąki pszennej razowej (u mnie typ 200o z Biedronki)
- 20 gr otrębów pszennych
- 100 ml mleka (może być roślinne)
- 1 łyżka mleka w proszku (może być roślinne), mleko to nie jest konieczne
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml wody zimnej
- 40 ml oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowe lub z pestek winogron)
- 20 gr drożdży świeżych
Nadzienie:
- 3 małe jabłka
- 40 ml mleka do posmarowania
Jabłka umyć, przekroić na 4 części, wyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki).
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki oprócz jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min).
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin.
Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, na każdą część położyć jabłko rozcięciem do góry, zawinąć, odłożyć na blaszkę. Posmarować każdego rogalika mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec 20-25 min, do zarumienienia.
Smacznego!

