Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie

mojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie

Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Inspiracja http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-3-skladnikowe-1.

Składniki na 48 malutkich rogalików lub 24 większych.

  • 3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa
  • 1 szklanka mleka kokosowego, powyżej 20 % tłuszczu *
  • 250 g oleju kokosowego, w postaci stałej *
  • 250 g dżemu, u mnie z aronii

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło, posiekać aż masło połączy się z mąką, następnie puszkę z mlekiem mocno wstrząsnąć, wymieszać i dodać odmierzoną ilość do mąki i oleju, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ja zawsze składniki na ciasto przekładam do malaksera i siekam do momentu, aż składniki połączą się w jedną zwartą kulę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część przełożyć do woreczka, spłaszczyć, schować do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie, stolnicę wysypać lekko mąką. Wyjąć z lodówki pierwszy kawałek ciasta, rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm, o grubości około 3 mm. Podzielić na 8 lub 12 równych trójkątow. Na każdą podsrtawę trójkąta położyć łyżeczkę twardego dżemu, u mnie z aronii. Zwijać ragaliki zaczynająć od podstawy di wierzchołka, lekko naciągając wierzchołek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w 180 st. do złotego koloru. Wyjąć lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem, opcjonalnie.

*można użyć śmietany 18%

**można użyć zimnego masła

Smacznego!

Rogaliki 3 składnikowe - wegańskie
Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie
Rogaliki 3 składnikowe - wegańskie
Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie
Rogaliki 3 składnikowe - wegańskie
Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie