Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry
Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon śluzowych czyli jest dobrym domowym lekarstwem na katar.
Składniki na 2-3 litry zupki:
- 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe)
- 2 litry zimnej wody
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 10 ziarenek nasion kolendry
- 3 marchewki
- 2 buraki
- 1 korzeń pietruszki
- 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni
- 1/4 korzenia selera
- 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1/2 łyżeczki imbiru (proszku)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy)
- szczypiorek do dekoracji, drobno pokrojony
- kwaśna śmietana do podania
Do 3 litrowego garnka włożyć mięso oraz ziele, liście, nasiona kolendry, 1 łyżeczkę soli, zalać zimną woda, zagotować i gotować do miękkości mięsa (u mnie 30 min w szybkowarze).
Warzywa umyć, obrać i pociąć na talarki lub zetrzeć na tarce.
Gdy mięso odchodzi od kości, wywar przelać przez sitko, aby go odszumować i pozbyć się przypraw), następnie sam wywar (bez kości i przypraw) wlać do garnka i zagotować. Na gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować zupkę na jednolity krem. Dodać pastę z kolendry, doprawić solą do smaku, wymieszać. Gorącą zupę podawać z kaszą jaglaną, z odrobiną posiekanego szczypiorku, z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!