Sernik jagodowy pod bezową chmurką

mojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką

Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką, słodziutką warstwą bezy. A że zbyt skomplikowane wydaje mi się pieczenie sernika w kąpieli wodnej z bezą proponuje więc bezę włoską, która nie wymaga pieczenia i świetnie się z nią współpracuje. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki.

Składniki na tortownicę 23 cm:

Tortownicę bardzo dokładnie owinąć folią aluminiową, ma być szczelna, tak aby nie wlała się do niej woda. Trzeba bardzo duży arkusz folii ułożyć pod tortownicą i zawinąć folię do środka tortownicy.

Składniki na spód:

  • 300 gr ciastek maślanych
  • 70 gr roztopionego masła

Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na mokry piasek, ewentualnie można rozkruszyć ciastka wałkiem czy tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy,wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego zmielonego dwukrotnie (u mnie Vitello z Biedronki)
  • 1/2-3/4 szklanki cukru (my lubimy mniej słodkie więc 1/2 szklanki)
  • 4 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 2 proszki budyniowe waniliowe bez cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jajka , cukier i proszek budyniowy umieścić w misie malaksera, zmiksować na gładką masę, dodać ser zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na ciasteczkowy spód.

Jagody umyć, osuszyć, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką. Jagody wysypać na sernik, ale bardzo delikatnie, tak żeby pływały po powierzchni sernika.

Na prawie najniższej półce w piekarniku umieścić szczelne naczynie, w naczyniu umieścić tortownicę, nalać wrzącej wody do połowy wysokości tortownicy. Piec 55 minut w 160 st. Piec do momentu aż środek sernika będzie ścięty,ale cały sernik będzie lekko galaretowaty. Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem, już bez owijania w folię aluminiową, umieścić wyżej na kratce. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik nie popęka i nie będzie przesuszony.

Po upieczeniu, sernik wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do całkowitego ostudzenia, wyjać z formy, wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską.

Beza włoska:

  • 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać w temperaturze 60 st. dzięki temu zminimalizujemy ryzyko salmonelli, najbezpieczniej jednak użyć białek pasteryzowanych
  • 240 gr cukru drobnego (220 gr do syropu i 20 gr do ubijania białek)
  • 40 ml wody
  • Barwnik różowy i fioletowy w żelu Wiltona po 1/4 łyżeczki

Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach (tu macie filmik). W międzyczasie ubić białka na sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować.

Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja najpierw wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona na górze sernika, zaczęłam wyciskanie od samego środeczka sernika, później do pozostałej masy dodałam fioletowego barwnika, znów zmiksowałam i ozdobiłam boki tą samą tylką, tylko że rękaw trzymałam pionowo i wyciskałam krem do góry.

Przystrojony sernik schować do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Smacznego!

Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką
Sernik jagodowy pod bezową chmurką