mojprzepisna.pl | Sernik limonkowy oraz fotorelacja z otwarcia Kawiarni STÓŁ
Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w otwarciu kawiarni moich przyjaciół. Co więcej zostałam poproszona o fotorelację z otwarcia. Kawiarnia nazywa się STÓŁ i mieści się w Warszawie na ulicy Nowolipki 17c. Kawiarnia STÓŁ oferuje śniadania, obiady, lunche i desery. Wszystkie dania oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie się tam w porze obiadowej możecie sobie zamówić specjalne kanapki na ciepło, polecam tą z długomarynowaną wołowiną, naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia otwarta jest codziennie w godzinach 8 – 21. Oto kilka zdjęć z otwarcia.
Załączam również przepis na wspomniany Sernik limonkowy.
Składniki na tortownicę 23:
Spód ciasteczkowy:
- 270 g herbatników maślanych
- 100 g rozpuszczonego masła
Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, mocno wgnieść w dno tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (u mnie ser z wiaderka Piątnica)
- 2/3 szklaki cukru
- 4 jajka rozmiar L
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 limonek (skórkę z 3 limonki zostawić do dekoracji)
- sok wyciśnięty z 3 limonek
W misie malaksera umieścić jajka i cukier, zmielić, ostrzami w kształcie litery S, do momentu rozpuszczenia cukru, dodać ser, zmielić, dodać mąkę, sok z limonki, wymieszać, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać skórkę z limonki, krótko wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Do zimnego piekarnika, na najniższą półkę, wstawić żaroodporne naczynie, nalać do niego 1 litr wrzątku. Piekarnik ustawić na 160 st. Do gorącego piekarnika, na półkę wyżej, wstawić tortownicę z sernikiem, piec około 55 min. (do momentu, aż środek sernika będzie ścięty). Sernik wyjąć z piekarnika. Ostudzić całkowicie na kratce, ostrożnie nożykiem oddzielić boki sernika od formy, zdjąć formę. Wstawić do lodówki na parę godzin do schłodzenia.
Dodatkowo:
- 100 g śmietany 30 % schłodzonej
- skórka z 1 limonki
- 1/2 limonki pokrojonej w plastry 2 mm. (potrzeba 8 półplasterków)
W misie miksera umieścić śmietanę, ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Wycisnąć 8 rozetek. Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę z limonki. Na każdą rozetkę położyć pół plasterka limonki.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego i zachęcam do odwiedzin Kawiarni STÓŁ, gdzie możecie spróbować tego serniczka.