mojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną
Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki.
[:Listonic]
Składniki na tortownicę 20 cm:
Spód:
- 100 gr ciastek czekoladowych
- 30 gr rozpuszczonego masła
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy 20 cm, wyrównać, włożyć do lodówki.
Masa:
- 300 gr truskawek (mogą być mrożone)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy *
- 250 gr mascarpone
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku
- 6 łyżek cukru (lub do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego
Wszystkie składniki na masę zblednować bardzo dokładnie.
Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja:
- 10 truskawek pokrojonych na plastry
- 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku
Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki.
Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem wypłukując z niej saponiny, będzie mniej gorzka. Warto kupować kaszę dobrej jakości i świeżą, stara jest bardziej gorzka. Super posmaku nadaje wcześniejsze podprażenie jej na suchej patelni, czuć fajny orzechowy aromat. Gotując kaszę nie mieszamy jej, wystarczy wrzucić ją do wrzątku (proporcje 1:2) palnik na minimum i przykryć pokrywką. Gotować około 20 min.
Smacznego!