Sernik z orzechów i nasion (RAW, Wegański, bez cukru, bez glutenu, witariański)

Mój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie.

Sernik zrobiony z orzechów, pestek dyni i pestek słonecznika. Bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, mało słodki, lekko limonkowy, z mleczkiem kokosowym, pyszny, zaskakujący. Inspirowałam się poniższym przepisem z blogu NutritionRefined.

Do sernika używamy namoczonych i odsączony orzechów i pestek dlatego dzień wcześniej najlepiej pod wieczór orzechy i pestki namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na blacie na całą noc. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc.

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
  • 100 ml syropu z agawy/klonowego
  • 80 ml roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • sok i skórka z dwóch limonek
  • sok i skórka z jednej cytryny

Wykonanie:

Namoczone orzechy i pestki umieścić na sicie, pozbywając się zanieczyszczonej wody, płukać po bieżącą wodą, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń.

Moczenie jest istotne, ponieważ bez namaczania nie pozbędziemy się inhibitorów, czyli substancji uniemożliwiających wchłanianie się związków mineralnych i witamin z orzechów i pestek.

W misie malaksera lub w kielichu blendera wysokoobrotowego umieścić orzechy, pestki, syrop, sok z limonki, sok z cytryny, ekstrakt, skórkę z cytrusów, olej kokosowy, mleczko kokosowe, tylko stałą część. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki formy wysmarować olejem kokosowym. Gładką masę wylać do formy, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub do zamrażarki.

Sernik przechowywać w lodówce, można sernik mrozić.

Smacznego!

Sernik limonkowy