Śnieżny puch bez chemii

mojprzepisna.pl | Śnieżny puch bez chemii

Bardzo popularny deser, krążący po internecie, szybki, bezproblemowy. Delikatny sernik na zimno, lekko piankowy, deser z tych mniej słodkich. Wystarczy tylko kilka składników. W oryginalnej wersji są wykorzystane Śnieżki w proszku, ja zrezygnowałam z nich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy.

Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm:

Spód:

  • 200 g herbatników

Warstwa serowa:

  • 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)*
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 500 ml śmietany
  • cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam)

Kokosowa posypka

  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Formę wysmarować masłem, wyłożyć folią spożywczą, tak aby dokładnie przylegała do formy.

Formę wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego.

We wrzątku rozpuścić galaretki, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, aby lekko stężały.

W misie miksera ubić śmietanę na prawie sztywno, dalej ubijając dodawać ser, stopniowo, łyżka po łyżce, następnie dodawać stopniowo galaretkę, łyżka po łyżce. Masę przelać/przełożyć na herbatniki, wyrównać, schować do lodówki do całkowitego stężenia, u mnie 4 godziny. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały cas mieszając podgrzewać wiórki do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia.

Na stężałą masę serową równomiernie wysypać wiórki. Można dodatkowo przystroić truskawkami. Przechowywać w lodówce.

*w przypadku rzadkich serów z wiaderka do masy serowej dodaje dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku lub galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku.

Smacznego!

Śnieżny puch bez chemii
Śnieżny puch bez chemii
Śnieżny puch bez chemii
Śnieżny puch bez chemii
Śnieżny puch bez chemii
Śnieżny puch bez chemii