mojprzepisna.pl | Syrop z kwiatu czarnego bzu
Drugi rok robię ten syrop i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Szczególnie smakuje z zimną wodą gazowaną. Przepis pochodzi z blogu Agata gotuje. Ostatni gwizdek, bo kwiaty powoli zaczynają przekwitać. Kilka cennych informacji nt. właściwości Czarnego bzu tu.
Składniki na około 1,2 litra syropu:
- 30 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 litr zimnej wody źródlanej lub z kranu
- 1 kg cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Zebrane baldachy położyć na białej kartce, aby owady opuściły kwiaty. Każdy baldach oskubać z kwiatków, kwiatki wrzucić do garnka. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzącym syropem zalać kwiaty. Poczekać aż całkowicie wystygną i naciągną, ja zostawiłam na całą noc na blacie w kuchni, pod przykryciem. Syrop z kwiatami przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę do garnka. Syrop zagotować, wrzący wlać do wyparzonych słoików, słoiki ostrożnie odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli pokrywki nie zrobią się wklęsłe, trzeba pasteryzować. Wówczas słoiki umieścić w garnku z bardzo ciepłą wodą, woda ma sięgać 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania wody w garnku, gotować 20 min na średnim ogniu. Ostrożnie wyjąć, powoli odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.
Smacznego!