mojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana
Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała :) i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu.
Składniki na blachę 20 x25 cm:
- 200 g mąki jaglanej
- 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego)
- 1 jajko
- 1 łyżka drobnego brązowego cukru
Dodatkowo:
- 1 kg prażonych jabłek (u mnie z tego przepisu, ale możecie użyć kupionych)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 25 g płatków jaglanych lub owsianych (bezglutenowych)
Jabłka wymieszać z cynamonem.
Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji. Ewentualnie można wszystkie składniki zagnieść w rękach. Ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta umieścić w formie, wgnieść ją w formę i wyrównać. Wstawić do zamrażarki na 30 min lub do lodówki. Mniejszą część włożyć do woreczka, następnie do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę z ciastem umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec 20 min do złotego koloru. Wyjąć , posypać płatkami jaglanymi, wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką. Piec 30 min w 180 st. Ciasto wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!