mojprzepisna.pl | Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą
Przepis na dużą rodzinną blachę. Szarlotka szalenie posmakowała rodzinie, to tego stopnia, że po obfitym obiedzie prosili o dokładkę dokładki. Zdecydowanie polecam. Może nietypowe połączenia, ale świetne. Dżem i skórka domowej roboty :).
Składniki na formię : 38 na 28
- 500 gr mąki (u mnie 250 razowej żytniej i 250 zwykłej pszennej, ale można samą pszenną)
- 190 gr masła
- 100 gr cukru pudru (następnym razem nie dam, bo dla mnie ciasto, jako całość, ciut za słodkie)
- 2 jajka (dla mąki pół na pół z razową) lub 2 żółtka (dla mąki pszennej)
- 2 łyżki śmietany 18%
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą.
Farsz:
- 3 kg jabłek Szara Reneta
- 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki płatków jaglanych
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej.
Piekarnik nastawić na 200 st.
Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min.
Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka.
Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min.
Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową.
Pianka bezowa:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Białka ubić na prawie sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Ubite białka z cukrem rozprowadzić po upieczonej szarlotce, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec 15 min.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie w formie. Kroić po wystudzeniu, inaczej może się delikatnie kruszyć.
Smacznego!