mojprzepisna.pl | Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona
Co zrobić z dwoma kilogramami jabłek Szara Reneta, a no szarlotkę rzecz jasna. Moja szarlotka jest lekko fit, jako że dodałam miód zamiast cukru, zamieniłam też zwykłą mąkę pszenną na mix mąk: żytniej razową, gryczanej, ziemniaczanej, jaglanej. Ciszę się z tej szarlotki, bo nie dość, że zdrowsza, niż ta ze sklepu, to jeszcze moja rodzinka nie widzi różnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki.
Składniki na blachę 28 na 24 cm:
Ciasto kruche:
- 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej)
- 2 łyżki śmietany
- 140 gr masła zimnego lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu)
- 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś na kształt kruszonki, dodać jajko, dodać śmietanę krótko wyrobić, tylko do połączenia składników. Podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować do wielkości formy, wylepić formę (ja ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wałkuję już formie, lekko podsypując mąka ziemniaczaną), formę z ciastem schować do lodówki na minimum 30 min. Mniejszą część ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię, schować do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec ciasto przez 15-20 min, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć.
Jabłka:
- 2 -3 kg jabłek Szara Reneta*
- 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam)
- 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam)
- 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry.
Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków.
Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło.
* Ja robiłam z 2 kg jabłek i ciasto wyszło wysokie, jak zrobicie z 3 kg, wówczas trzeba troszkę zwiększyć wielkość formy. Odmiana jabłek ma znaczenia, inne jabłka zamienią się w papkę podczas pieczenia, a Szara Reneta zachowa kształt.
Smacznego!