Szarlotka z budyniem i pianką

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką

Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne do składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką. Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam!

Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm:

Ciasto kruche:

  • 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650)
  • 150 gr masła zimnego
  • 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki)
  • 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej

Warstwa owocowa:

  • 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta
  • 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki)
  • 6 żółtek
  • 330 ml śmietany 30%
  • 50 gr mąki pszennej

Masa piankowa:

  • 6 białek
  • 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche nie lubi ciepła. Można też wszystkie składniki wsypać do malaksera i posiekać końcówką z ostrzami.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką (ja używałam maty teflonowej, której nie trzeba smarować masłem, ani wysypywać mąką) wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą.

Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać  jabłka, dodać dżem, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 180 st.

15 -20 min przed końcem pieczenia zacząć ubijać białka.

Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo! Jak już cały cukier się rozpuści dodać sok z cytryny, krótko zmiksować.

Na upieczone owoce wyłożyć ubite białka, ja przełożyłam do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką 1M (Wiltona) i wyciskałam rozetki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 10-15 min, do zarumienienia pianki. Uwaga nie wolno uchylać piekarnika podczas pieczenia ciasta z pianką, bo pianka od razu opadnie. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto kroić dopiero do całkowitym ostudzeniu, najlepiej nożem z piłką, inaczej masa owocowa może wypłynąć, ciasta nie trzeba przechowywać w lodówce.

Smacznego!

IMG_2020_

Szarlotka z budyniem i pianką
Szarlotka z budyniem i pianką
Szarlotka z budyniem i pianką
Szarlotka z budyniem i pianką
Szarlotka z budyniem i pianką
Szarlotka z budyniem i pianką