mojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych
Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu (klik, klik). Inspiracja z blogu Moje Wypieki. U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę.
Składniki na wysoką 3-4 cm formę do tarty o średnicy 21 cm:
Składniki na ciasto:
- 120 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 gr mąki ryżowej
- 120 gr ziemnego masła
- 50 gr cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodawałam)
- 1 małe jajko
- szczypta soli
Składniki na wypełnienie
- 1 słoik jabłek prażonych o wadze około 900 gr
- cynamon (ewentualnie)
Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto szybko posiekać nożem, następnie zagnieść na kształt przypominający kruszonkę, można też umieścić w malakserze i zmielić. Ciasto podzielić na pół, jedną połowę wyłożyć na formę, wyrównać i przycisnąć, wstawić do lodówki na 30 min. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 175 st.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem (ewentualnie). Z zamrażarki wyjąć drugą połówkę, na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, kroić.
Smacznego!