Szarlotka z jabłek prażonych

mojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych

Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu (klik, klik). Inspiracja z blogu Moje Wypieki. U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę.

Składniki na wysoką 3-4 cm formę do tarty o średnicy 21 cm:

Składniki na ciasto:

  • 120 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 gr mąki ryżowej
  • 120 gr ziemnego masła
  • 50 gr cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodawałam)
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

Składniki na wypełnienie

  • 1 słoik jabłek prażonych o wadze około 900 gr
  • cynamon (ewentualnie)

Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto szybko posiekać nożem, następnie zagnieść na kształt przypominający kruszonkę, można też umieścić w malakserze i zmielić. Ciasto podzielić na pół, jedną połowę wyłożyć na formę, wyrównać i przycisnąć, wstawić do lodówki na 30 min. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 175 st.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem (ewentualnie). Z zamrażarki wyjąć drugą połówkę, na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, kroić.

Smacznego!

Szarlotka z jabłek prażonych
Szarlotka z jabłek prażonych
Szarlotka z jabłek prażonych
Szarlotka z jabłek prażonych
Szarlotka z jabłek prażonych
Szarlotka z jabłek prażonych