mojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką
Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką.
Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje):
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 100 gr zimnego masła
- 6 żółtek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 -2,5 kg jabłek szara reneta
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać)
Bezowa pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół wszerz, wydrążyć gniazda nasienne. Żurawinę oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną.
Piekarnik ustawić na 150 st.
Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pianę wyłożyć na jabłka. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w 150 st.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić. Pokroić w kwadraty. Podawać z gałką lodów waniliowych.
Wartości odżywcze dla całego ciasta (3130 g):
- kcal: 3938
- Białko: 87 g
- Węglowodany: 600 g
- Tłuszcz: 130 g
Wartości odżywcze dla jednej porcji (130 g):
- kcal: 164
- Białko: 3,6 g
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcz: 5,4 g
Smacznego!


