Tarta cytrynowa

mojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa

Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki.

Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm:

  • 195 gr mąki tortowej
  • 20 gr cukru pudru
  • 115 gr zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 15 gr soku z cytryny (1 łyżka)

Mąkę z masłem posiekać nożem na drobną kostkę, dodać resztę składników, posiekać, krótko wyrobić. Spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić 30 min w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia).

Masa:

  • 200 gr śmietanki 30%
  • 8 gr mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 120 gr drobnego cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny)

Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę, z cytryn wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do miksera, krótko zmiksować, do połączenia składników.

Na podpieczony spód wylać płynną masę. Piec 30 min w 180 st. Ja piekłam pod przykryciem z folii aluminiowej, dzięki czemu nie zarumieniła się. Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia, ja nawet nie otwierałam piekarnika, tylko w zamkniętym studziłam przez całą noc, dzięki czemu nie popękała. Wstawić do lodówki na 2 godziny, podawać z bitą śmietaną, posypaną cukrem pudrem np. z malinami.

Smacznego!

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa