Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli

Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie, która nie przepada za „zdrowymi” wypiekami, uważając że są za mało słodkie. Inspiracja blog True Taste Hunters.

Składniki na formę 24 cm-26 cm:

Spód:

  • 60 ml płynnego oleju kokosowego
  • 75 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 35 g wrzątku zblendowane z 35 g daktyli)
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 120 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g bezglutenowych płatków owsianych
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Formę (spód i boki) wysmarować olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do momentu, aż połączą się w jedną, zwartą kulkę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min.

Krem czekoladowy z czerwonej fasoli:

  • 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą)
  • 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam na mąkę w blenderze)
  • 4 łyżki kakao
  • 125-150 g syropu daktylowego/klonowego/z agawy/miodu (u mnie 65 g wrzątku zblendowane z 65 g daktyli)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek)
  • kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe)

Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza 2 dnia.

Smacznego!

Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli