Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

mojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk, nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę. Poza tym jest przepyszna i aksamitna, sycąca i fajnie podkręcona kwaśnymi malinami. Zdecydowanie polecam.

Składniki na formę 22-24 cm (u mnie 21 i była troszkę za gruba):

Spód:

  • 100 ml oleju kokosowego (u mnie 50 ml oleju i 50 ml mleka ryżowego, aby zmniejszyć kaloryczność)
  • 50 g  migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę
  • 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli)
  • 120 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 150 g niepalonej  kaszy gryczanej zmielonej na mąkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, spód i boki, posypać mąką owsianą, strzepnąć nadmiar mąki.

Piekarnik rozgrzać do 170 st.

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta.

Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego:

W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać.

Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku.

Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową.

Masa migdałowo-fasolowa:

  • 480 g ugotowanej białej fasoli
  • 120 g ksylitolu
  • 200 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę
  • 30 g oleju kokosowego
  • 75 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowe) (u mnie 150 ml bo fasola była ugotowana al dente)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel olejku migdałowego

Wszystkie składniki umieścić w malakserze/wysokoobrotowym blenderze i zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód.

Dekoracja:

  • 300 g malin (u mnie  były mrożone)
  • 2 garści płatków migdałowych

Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami