mojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk, nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę. Poza tym jest przepyszna i aksamitna, sycąca i fajnie podkręcona kwaśnymi malinami. Zdecydowanie polecam.
Składniki na formę 22-24 cm (u mnie 21 i była troszkę za gruba):
Spód:
- 100 ml oleju kokosowego (u mnie 50 ml oleju i 50 ml mleka ryżowego, aby zmniejszyć kaloryczność)
- 50 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę
- 60 g syropu daktylowego (lub zblendowanych na gładką masę: 30 g wrzątku i 30 g daktyli)
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 150 g niepalonej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, spód i boki, posypać mąką owsianą, strzepnąć nadmiar mąki.
Piekarnik rozgrzać do 170 st.
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta.
Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego:
W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać.
Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku.
Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową.
Masa migdałowo-fasolowa:
- 480 g ugotowanej białej fasoli
- 120 g ksylitolu
- 200 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę
- 30 g oleju kokosowego
- 75 ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowe) (u mnie 150 ml bo fasola była ugotowana al dente)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel olejku migdałowego
Wszystkie składniki umieścić w malakserze/wysokoobrotowym blenderze i zmielić na gładką masę. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Dekoracja:
- 300 g malin (u mnie były mrożone)
- 2 garści płatków migdałowych
Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce.
Smacznego!