Tarta śmietankowa ze szpinakiem

mojprzepisna.pl | Tarta śmietankowa ze szpinakiem

Dawno miałam ochotę na coś takiego, ale nigdy nie miałam odwagi, w końcu koleżanka Kamila, namówiła mnie na taką tartę na słono, zdradziła mi swoje sekretne składniki ;) I teraz mam i ja, swoją tartę. Danie to idealnie nada się na niedzielne leniwe śniadanko, na obiad czy na kolację. Można przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam!

Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm:

Ciasto:

  • 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli

Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.

Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji bardzo mokrej kruszonki. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko posypując mąką. Rozwałkować na wielkość o 3 cm większą niż dolna średnica formy. Oderwać papier z jednej strony. Przenieść na formę (z papierem od góry), lekko wlepić w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć.

Farsz:

  • 500 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 400 g śmietany 18%
  • 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta)
  • 150 g sera Lazur, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczki soli lub mniej do smaku
  • pieprz do smaku
  • dymka do przystrojenia, drobno pokrojona

Świeży szpinak, umyć, drobno posiekać, odparować na patelni, tak aby zmniejszył objętość dwukrotnie (w przypadku mrożonego, należy jedynie odparować). Na drugiej patelni rozgrzać olej, następnie przesmażyć na złoto przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie, drobno pokrojoną dymkę. Wyłączyć gaz, dodać śmietanę, jajka, rozbełtać do połączenia, przyprawić solą i pieprzem, dodać szpinak, wymieszać, odstawić.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć farsz, wyrównać. Posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec 20 min, do momentu aż boki tarty się zezłocą. Wyjąć, lekko przestudzić, posypać dymką, świeżo zmielonym pieprzem, podawać.

Smacznego!

Tarta śmietankowa ze szpinakiem
Tarta śmietankowa ze szpinakiem
Tarta śmietankowa ze szpinakiem
Tarta śmietankowa ze szpinakiem
Tarta śmietankowa ze szpinakiem
Tarta śmietankowa ze szpinakiem