mojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka
Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski.
Składniki na formę o średnicy 26 cm
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 gr zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie)
Formę wysmarować masłem, wysypać mąką.
Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg o średnicy większej niż foremka, tak aby starczyło na rant foremki. Górną warstwę papieru delikatnie oderwać, ciasto przenieść na formę papierem do góry, papier oderwać. Nakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Ciasto wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce.
Truskawkowy budyń:
- 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając.
Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana:
- 250 g śmietany 30% schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 10-15 bezików
- kilka truskawek do dekoracji
Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!

