mojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem
Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem, teraz czas na tartę z botwinką. Inspiracja White Plate.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić,wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru.
Farsz:
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe
- 3/4 lub 1 łyżeczka soli
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta kminku
- szczypta papryki chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- pęczek drobno posikanego świeżego koperku
- 5 jajek rozmiar M
- 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Botwinkę opłukać, posiekać drobno, buraczki pociąć w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. W dużej patelni rozgrzać olej, lekko przesmażyć czosnek. Dodać buraczki, podsmażyć 2-3 minutki, dodać botwinkę, podsmażyć 2-3 min do momentu aż buraczki będą miękkie. Wyłączyć
W wysokim naczyniu umieścić jajka, mleko, przyprawy, zmielić na gładką masę. Jaja przelać na botwinkę, dodać koperek, wymieszać, przelać na upieczoną tartę. Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez 20 minut.
Smacznego!



