Tarta z botwinką i koperkiem

mojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem

Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem, teraz czas na tartę z botwinką. Inspiracja White Plate.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić,wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru.

Farsz:

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe
  • 3/4 lub 1 łyżeczka soli
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta kminku
  • szczypta papryki chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pęczek drobno posikanego świeżego koperku
  • 5 jajek rozmiar M
  • 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Botwinkę opłukać, posiekać drobno, buraczki pociąć w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. W dużej patelni rozgrzać olej, lekko przesmażyć czosnek. Dodać buraczki, podsmażyć 2-3 minutki, dodać botwinkę, podsmażyć 2-3 min do momentu aż buraczki będą miękkie. Wyłączyć

W wysokim naczyniu umieścić jajka, mleko, przyprawy, zmielić na gładką masę. Jaja przelać na botwinkę, dodać koperek, wymieszać, przelać na upieczoną tartę. Piec w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez 20 minut.

Smacznego!

Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem
Tarta z botwinką i koperkiem