mojprzepisna.pl |
Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki.
Składniki na formę o średnicy 26 cm
Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 150 gr zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1-2 łyżki zimnej wody
Formę wysmarować masłem, wysypać mąką.
Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg o średnicy większej niż foremka, tak aby starczyło na rant foremki. Górną warstwę papieru delikatnie oderwać, ciasto przenieść na formę papierem do góry, papier oderwać. Nakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Ciasto wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce.
Creme patissiere:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki)
- 1 laska wanilii
- 1/4 szklanki cukru
- 35 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- kilkanaście opłukanych, przepołowionych truskawek
Laskę wanilii przeciąć na pół, wzdłuż, wydrążyć nasionka. Nasionka i laskę wrzucić do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wyjąć łodyżki z laski wanilii.
W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować do uzyskania gładkiej pasty, do pasty wlać 100 ml gorącego mleka, zmiksować. Gorące mleko znów postawić na palnik, podgrzewając, na średniej mocy palnika, powoli wlewać mieszankę z żółtek, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotować jedną minutę aż krem zgęstnieje, wolno mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić.
Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia, jak ciasto trochę nasiąknie budyniem.
Smacznego!