Tarta z creme patissiere i truskawkami

mojprzepisna.pl |

Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki.

Składniki na formę o średnicy 26 cm

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 gr zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Formę wysmarować masłem, wysypać mąką.

Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, podsypując mąką, na grubość 4 mm, z ciasta wyciąć okręg o średnicy większej niż foremka, tak aby starczyło na rant foremki. Górną warstwę papieru delikatnie oderwać, ciasto przenieść na formę papierem do góry, papier oderwać. Nakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Ciasto wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce.

Creme patissiere:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki)
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 szklanki cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • kilkanaście opłukanych, przepołowionych truskawek

Laskę wanilii przeciąć na pół, wzdłuż, wydrążyć nasionka. Nasionka i laskę wrzucić do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wyjąć łodyżki z laski wanilii.

W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować do uzyskania gładkiej pasty, do pasty wlać 100 ml gorącego mleka, zmiksować. Gorące mleko znów postawić na palnik, podgrzewając, na średniej mocy palnika, powoli wlewać mieszankę z żółtek, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotować jedną minutę aż krem zgęstnieje, wolno mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić.

Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia, jak ciasto trochę nasiąknie budyniem.

Smacznego!

Tarta z creme patissiere i truskawkami
Tarta z creme patissiere i truskawkami
Tarta z creme patissiere i truskawkami
Tarta z creme patissiere i truskawkami
Tarta z creme patissiere i truskawkami
Tarta z creme patissiere i truskawkami