Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam

Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm:

Spód:

  • 200 g mąki u mnie zwykła pszenna typ 650
  • 70 g oleju kokosowego lub zimnego masła (u mnie olej)
  • 2 żółtka z jaj rozmiar L
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić)

Budyń jaglano-śmietankowy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Karmelizowany rabarbar:

  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać gorącym budyniem, wyłożyć równomiernie rabarbar. Piec 20 min w 170-180 st. W tym czasie przygotować kaszę jaglaną i przygotować budyń jaglano-śmietankowy oraz karmelizowany rabarbar.

Kaszę ugotować zgodnie z tymi wskazówkami. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić, następni przełożyć do malaksera, zmielić na gładki krem, tak aby przy rozcieraniu między palcami, nie było wyczuwalnych grudek. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując.

Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce.

ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam w następujący sposób: po 150 g mąki pszennej i gryczanej, po szczypcie kurkumy i soli, 100 g roztopionego oleju kokosowego, 2 łyżki cukru pudru oraz 80 ml wody (około 1/3 szklanki). W tym przypadku piekłam w kąpieli wodnej, piekłam 40 min w 160, następnie zostawiłam w stygnącym piekarniku na całą noc, uzyskałam efekt zapieczonego kremu budyniowego z nutą rabarbarową, bardzo pyszny deser.

Smacznego!

Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem