Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami

mojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i bezikami. Ciasto jest dość słodkie, mocno czuć lekko gorzki smak skórki pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują.

Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm:

Spody:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę)

Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać):

  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie 600 ml
  • skórka otarta z 3 wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
  • 3 jajka

Beziki

  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru

Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać mąką.

Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min.

W tym czasie przygotować budyń:

Zmierzyć ilość wyciśniętego soku, dolać mleka, tak aby w sumie było 600 ml. Do garnka przelać 400 ml mieszanki mleka z sokiem, zagotować. Do wysokiego naczynia przelać 200 ml mieszanki, dodać mąki, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy. Zblendować na gładką masę, tak aby nie było grudek. Na gotujące się mleko z sokiem powoli wlewać mieszankę z jajkami i mąkami, cały czas energicznie mieszając. Budyń doprowadzić do lekkiego bulgotania, pogotować 1-2 min, wyłączyć, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, pozostawić na blacie.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru.

W tym czasie przygotować masę bezową.

 

W misie miksera umieścić białka, zmiksować do momentu aż piana będzie prawie sztywna. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, łyżeczka po łyżeczce. Miksować do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.

Na upieczone spody nakładać po kilka łyżeczek budyniu, zostawiając 1/2 cm wolnego, następnie wyciskać kuleczki z masy bezowej jedna obok drugiej w małych odstępach.

Tartaletki piec 1 godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku.

Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać. Nie muszą być przechowywane w lodówce.

Smacznego!

IMG_8349_

Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami