Tartaletki z truskawkowym kremem

mojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem

Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek.

Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm:

Spody:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Foremki wysmarować masłem, wysypać mąką.

Składniki na spody przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy.

Truskawkowy krem:

  • 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych)
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek)

Dodatkowo:

  • kilka truskawek do dekoracji
  • bezy

Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać.

Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-3 godziny. Można serwować z pokruszonymi bezami.

Smacznego!

Tartaletki z kremem truskawkowym
Tartaletki z kremem truskawkowym
Tartaletki z kremem truskawkowym
Tartaletki z kremem truskawkowym
Tartaletki z kremem truskawkowym
Tartaletki z kremem truskawkowym