mojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem
Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek.
Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm:
Spody:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki zimnej wody
Foremki wysmarować masłem, wysypać mąką.
Składniki na spody przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy.
Truskawkowy krem:
- 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych)
- 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka)
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek)
Dodatkowo:
- kilka truskawek do dekoracji
- bezy
Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać.
Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-3 godziny. Można serwować z pokruszonymi bezami.
Smacznego!