Torcik musowy z owocami

mojprzepisna.pl  | Torcik musowy z owocami

Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki.

Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym  rantem (5-6 cm).

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej typ 450
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao

Do miski wsypać mąki  i kakao, wymieszać, przesiać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków formy niczym nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, do momentu aż cały cukier się skończy. Zmniejszyć obroty na niskie i cały czas miksując i po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim żółtka. Mikser wyłączyć. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st.  około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości.

Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy.

Mus z gorzkiej czekolady:

  • 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej

Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając miseczkę do połowy w lodowatej wodzie. Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną lub sztywną pianę, trzeba bardzo uważać bo śmietanę szybko można przebić. Do czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, delikatnie ale dokładnie wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać.

Mus z białej czekolady

  • 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 200 g czekolady białej *

Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając miseczkę do połowy w lodowatej wodzie. Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną lub sztywną pianę, trzeba bardzo uważać bo śmietanę szybko można przebić. Do czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, delikatnie ale dokładnie wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać.

Wykonanie:

W zapiętej tortownicy/rancie ułożyć pierwszy blat, grubszy, ułożyć 250 g owoców, wyłożyć mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Na to ułożyć drugi blat, też gruszy, ułożyć resztę owoców, wyłożyć mus z białej czekolady, wyrównać. Na wierzch tortu pokruszyć 3 blat. Tort wstawić do lodówki, na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc, w dniu podania przed imprezą, nożem zamoczonym w gorącej wodzie, oddzielić boki tortu od formy, zdjąć obręcz, tort przełożyć na paterę. Kroić nożem, zanurzanym w gorącej wodzie.

* jeżeli z jakichś powodów, krem z białej czekolady wyjdzie rzadki, należy go zagęścić 1 łyżką żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzącej wody.

Smacznego!

Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami
Torcik musowy z owocami