Torcik Pavlova z Lemon curdem

mojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem

Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną i owocami, coś takiego, a drugą z Lemon curdem i tą właśnie dziś Wam zaprezentuję. Przepis na Lemon curd ze strony Moje Wypieki, z modyfikacjami (dałam o połowę mniej cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%).

Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm:

  • 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 360 gr cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując na maksymalnych obrotach miksera, między kolejnymi łyżkami cukru miksować około minuty. Pod koniec dodać mąkę i ocet zmiksować. Bezę wyłożyć na papier, uformować okrąg o średnicy około 25 cm, zgarniając bezę z dołu do góry. Piec 5 min w 170 st. z termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. z termoobiegiem i piec kolejne 60 min. Po upieczeniu, wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku. 

W dniu podania, bezę delikatnie przełożyć na paterę, na środek wyłożyć krem Lemon curd. Podawać natychmiast.

Lemon curd:

  • skórka z 3 cytryn
  • sok z 3 cytryn
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 żółtka rozmiar L
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 -200 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g śmietany 18%

Wszystkie składniki oprócz oliwy i śmietany umieścić w garnuszku z grubym dnem, cały czas mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania, krem zacznie gęstnieć. Ma mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Dodać oliwę. Mieszając, gotować jeszcze 2 minuty na małym gazie. Zdjąć z palnika. Wystudzić całkowicie, do temperatury pokojowej. Do wystudzonego kremu dodać śmietanę, wymieszać.

Smacznego!

Torcik Pavlova z Lemon curdem
Torcik Pavlova z Lemon curdem
Torcik Pavlova z Lemon curdem
Torcik Pavlova z Lemon curdem