Torcik truskawkowo-limonkowy

mojprzepisna.pl | Torcik truskawkowo-limonkowy

To pewnie jeden z ostatnich przepisów z moimi ulubionymi owocami – truskawkami. Sernik dla smakoszy, ze skórką i sokiem z limonki, z dużą ilością truskawek na twarożku z wiaderka. Ja serniczek robiłam bez żadnego spodu, ale oczywiście możecie upiec spód biszkoptowy np. z 2 lub 3 jaj lub wyłożyć gotowe biszkopciki. Bardzo delikatny, lekko słodki, lekki, pyszny.

Składniki na tortownicę 23 cm:

Warstwa truskawkowa:

  • 500 gr sera twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica) najlepiej schłodzonego
  • 800 gr truskawek najlepiej z lodówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody

Truskawki opłukać i odszypułkować. 500 gr truskawek zmielić na mus np. blenderem. Dodać cukier, dodać ser, zmiksować na gładką i jednolitą masę. Żelatynę delikatnie podgrzać przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofalówce lub na gazie. Do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy serowo-truskawkowej. Cały czas blendując lub miksując wlewać powoli żelatynę do masy serowo-truskawkowej. Do masy dodać 300 gr całych truskawek, wymieszać, przelać do szczelnej tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 2-3 godziny.

Warstwa limonkowa:

  • 330 ml śmietany 30% koniecznie schłodzonej
  • 250 gr serka mascarpone koniecznie schłodzony
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 – 2 świeże twarde kiwi (najlepiej lekko niedojrzałe)

Limonkę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać.

Tortownicę wyjąć z lodówki, kiwi obrać, przekroić na pół, wzdłuż, pokroić na cienkie (2 mm plastry). Plastry układać wzdłuż boku tortownicy, wyłożyć krem limonkowy, który ma lekko przycisnąć kiwi do boków tortownicy.

Do dekoracji:

  • 330 ml śmietany 30 %
  • kilka truskawek
  • 1 limonka

Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukiernicznego i wycisnąć na torcie rozetki lub inne wzory. Limonkę wyszorować, osuszyć, przekroić na 8 części. Ułożyć na wierzchu śmietany, między limonkami ułożyć przekrojone truskawki. W środek ułożyć kilka rozciętych truskawek. Schować do lodówki na 3-4 godziny. Kroić ostrym nożem. Podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem.

Smacznego!

Torcik truskawkowo-limonkowy
Torcik truskawkowo-limonkowy

IMG_4520_ IMG_4517_ IMG_4519_