Torcik W-Z jak z PRL

mojprzepisna.pl |Torcik W-Z jak z PRL

Ostatnio miałam przyjemność uczesniczyć w imprezie tematycznej. Tematem były czasy PRL. Wszyscy przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu (pierwszy, drugi).

Składniki na tortownicę 38×25:

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Mąkę pszenną dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Przesiać. Do ubitych jaj dodać mąki z kakao w 3 turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st.  około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm).

Nasącz:

  • 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody)
  • 1 szklanka zimnej wody

Wodę wymieszać z wiśniówką.

Bita śmietana:

  • 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1-2 łyżki cukru pudru (ja nie dodawałam)
  • 300-400 g dżemu porzeczkowego niskosłodzonego

Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować.

Polewa czekoladowa:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 g czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki zimnej wody

Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. Śmietanę podgrzać, tak aby była bardzo gorącą, ale nie wrząca. Do śmietany dodać połamane kostki czekolady, żelatynę. Wymieszać.

Dekoracja

  • 50 g startej na wiórki czekolady (do posypania)
  • 300 g śmietany 30% lub 36% schłodzonej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżeczki zimnej wody
  • wiśnie z nalewki do dekoracji

Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować.

W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku każdej rozetki ułożyć dokładnie dosączoną wisienkę. Odstawić na 2 godziny na najlepiej na całą noc do lodówki, aby się schłodziło i przegryzło.

Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL
Torcik W-Z jak z PRL