mojprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski
Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami :)
Składniki na 12 Wuzetek:
Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25:
- 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej)
- 120 gr drobnego cukru
- 115 gr mąki pszennej tortowej
- 25 gr kakao
- 40 gr masła roztopionego, ostudzonego do temperatury pokojowej
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, dodać rozpuszczone masło, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry.
Piec 15-20 min w 180 st do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na kratce. W międzyczasie przygotować krem. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę, dwa blaty mają mieć identyczną grubość.
Krem śmietanowy:
- 330 ml śmietany 30 % schłodzonej
- 300 gr serka śmietankowego do kanapek (typu Philadelphia)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 krople olejku rumowego
Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić prawie na sztywno, łyżka po łyżce dodawać serek, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i olejek. Z miksować. Krem podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3.
Nasącz:
- sok z połowy cytryny plus przegotowana woda, tak aby w sumie była 1 szklanka nasączu,
- kilka kropek olejku rumowego
Wszystkie składniki wymieszać.
Wykonanie:
Na paterę ułożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki, wyłożyć 2/3 kremu śmietankowego, położyć drugi blat, nasączyć resztą mieszanki. Posmarować cienką warstwą kremu, wyrównać. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie 1 M Wiltona). Ciasto posypać kakao, wycisnąć rozetki. Pokroić na kwadraty. Podawać. Przechowywać w lodówce, maksymalnie 4 dni.
Smacznego!