Składanki na biszkopt w tortownicy 23 cm:
- 6 dużych jaj
- 120 gr cukru
- 25 gr kakao
- 115 gr mąki tortowej
- 40 gr roztopionego i wystudzonego masła
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę i kakao przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. 60 gr cukru i żółtka ubić na jasną masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru.
Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać masło.
Ciasto przelać do tortownicy, delikatnie, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie równe części.
Składniki na krem*:
- 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej, najlepiej 36 %, dla 30% dodać 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Polewa:
- 100 gr gorzkiej czekolady
- 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 %
- wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki)
W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać.
Poncz:
- 3/4 szklanki nalewki z wiśni
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć połową ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe.
Smacznego!
*następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się.
*Nowe zdjęcia są z torcikiem w formie o średnicy 20 cm.


