Torcik W-Z (Wuzetka)

mojeprzepisna.pl |  Torcik W-Z (Wuzetka)
Pamiętam Wuzetkę jako mała dziewczynka, była pyszna, miała aromat rumowy, mocno nasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady.
Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, troszkę go zmodyfikowałam.

Składanki na biszkopt w tortownicy 23 cm:

  • 6 dużych jaj
  • 120 gr cukru
  • 25 gr kakao
  • 115 gr mąki tortowej
  • 40 gr roztopionego i wystudzonego masła

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę i kakao przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. 60 gr cukru i żółtka ubić na jasną masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru.
Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać masło.
Ciasto przelać do tortownicy, delikatnie, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie równe części.

Składniki na krem*:

  • 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej, najlepiej 36 %, dla 30% dodać 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Polewa:

  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki)

W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać.

Poncz:

  • 3/4 szklanki nalewki z wiśni
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć połową ponczu. Odłożyć pół szklanki śmietany, a resztę wyłożyć na blat. Położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować polewę. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1 m. Na torcie zrobić nacięcia, sugerujące wielkość porcji. Każdą porcję udekorować rozetką, ułożyć wisienkę. Gotowe.
Smacznego!

*następnym razem dodam dwie łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku, ponieważ przy krojeniu torcik rozjeżdżał się.

*Nowe zdjęcia są z torcikiem w formie o średnicy 20 cm.

Torcik W-Z (Wuzetka)
Torcik W-Z (Wuzetka)
Torcik W-Z (Wuzetka)