Tort cytrynowy

mojprzepisna.pl | Tort cytrynowy

Jeden z lepszych tortów cytrynowych jakie jedliśmy. Mimo, że zawiera całkiem sporo masła to wcale go nie czuć. Tort jest mocno cytrynowy i polecam go dla osób, które lubią cytrynowe wypieki. Mój mąż stwierdził, że mógłby ten tort jeść i jeść i nie ma się go dość, jest lekki i orzeźwiający – tak stwierdził. Tort cytrynowy jest szybki w wykonaniu o ile wcześniej upieczemy biszkopt i ugotujemy budyń. Krem cytrynowy nie jest trudny do wykonania, aby się udał temperatura masła oraz budyniu musi być taka sama. Najlepiej budyń ugotować wieczór wcześniej i pozostawić na blacie przez noc, masło też najlepiej pozostawić na całą noc na blacie. Przepis na tort pochodzi ze strony Moje Wypieki, odrobinkę go zmodyfikowałam.

Składniki na tortownicę 23-26 (u mnie 26, dlatego jest niski)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki  i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki  i 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Przesiać mąki do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st.  około 25-35 minut, do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy.

Krem cytrynowy:

  • 3/4 szklanki soku z cytryny (u mnie z 3 cytryn)
  • skórka otarta z 3 cytryn (najlepiej ekologiczne i niewoskowane)
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (u mnie 1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 370 gr masła w temperaturze pokojowej

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Cytryny wyszorować, opłukać. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. W wysokim naczyniu umieścić jajka, mąki, jedną szklankę mleka, sok z cytryn oraz skórkę cytrynową. Blenderem zmiksować do połączenia składników. Na gotujące się mleko powoli wlewać mieszankę mleczno-jajeczną cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować i mieszać na małym lub średnim gazie, doprowadzić do wrzenia – budyń ma delikatnie pyrkać. Pogotować 1-2 min od momentu pyrkania, zdjąć z palnika. Pozostawić na blacie do całkowitego ostudzenia. Ma wyjść bardzo gęsty budyń, taki, że łyżka prawie stoi.

Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować na jasny krem. Powoli łyżka po łyżce dodawać budyń (w temperaturze pokojowej), cały czas miksując na średnich obrotach.

Nasącz:

  • 1/2 szklanki wódki (jeżeli tort ma być dla dzieci, wówczas wódkę zastąpić wodą lub lemoniadą)
  • sok z połowy cytryny dopełnić przegotowaną zimną wodą, aby w sumie było 1/2 szklanki
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszać.

Wykonanie:

Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/3 mieszanki soku z wódką. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć kolejny blat, postąpić tak samo. Wierzch tortu posmarować kremem, następnie posmarować boki. U mnie dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej, ale można krem posypać z zewnątrz pokruszonymi biszkoptami lub bezikami. W oryginalnym przepisie do masy dodatkowo dodane były maliny, myślę, że to bardzo dobry pomysł i następnym razem też dodam maliny.

Smacznego!

Tort cytrynowy
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy
Tort cytrynowy