Tort czekoladowo-figowy z wiśniami

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-figowy z wiśniami

Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ to one nadają słodyczy w tym torcie. Tort jest mało słodki, dzięki czekoladowemu kremowi, figi tylko delikatnie go słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy!

Składniki na tortownicę 20 cm:

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 dużych jajek (rozmiar L)
  • 150 gr drobnego cukru
  • 115 gr maki pszennej
  • 25 gr kakao
  • 50 gr masła roztopionego i ostudzonego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 180 st.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować.

Mąkę i kakao wymieszać w miseczce, odstawić.

Masło rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Zostawić do ostygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na prawie sztywną pianę ze szczyptą soli. Do białek stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do miski z jajkami przesiać mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 gr serka mascarpone schłodzonego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 gr gorzkiej czekolady 70 % kakao

Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 1 minutę, dokładnie wymieszać, umieścić w misce z lodowatą wody, w celu ostudzenia, po ostudzeniu schować do lodówki na godzinę, śmietanka musi jednak pozostać płynna.

W misie miksera umieścić serek mascarpone, zmiksować lekko i krótko, tak aby ser lekko się napuszył, cały czas miksując powoli wlewać czekoladę ze śmietaną, zmiksować tylko do połączenia. Krem odstawić do lodówki, w celu lekkiego zgęstnienia.

Składniki na frużelinę figową*:

  • 400 gr świeżych fig
  • 1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny**

Figi opłukać, usunąć trzonki, pokroić w kostkę, umieścić w garnuszku. Zagotować i gotować około 15 min na średnim gazy, tak aby figi się rozgotowały. Figi posypać agarem, wymieszać, pogotować kilka minut. Wyłączyć gaz, umieścić w misce z lodowatą wodą w celu ostudzenia.

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 400 gr wydrylowanych wiśni (mogą być świeże, z kompotu czy mrożone)
  • 1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny**

Wiśnie umieścić w garnuszku. Zagotować i gotować około 15 min na średnim gazy, tak aby puściły sok ale się nie rozgotowały. Wiśnie posypać agarem, wymieszać, pogotować kilka minut. Wyłączyć gaz, postawić na blacie, ma pozostać płynna.

 

Wykonanie:

Na paterze umieścić pierwszy blat, wyłożyć połowę frużeliny figowej, wyrównać, wyłożyć połowę kremu czekoladowego, wyrównać, następnie wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę frużeliny figowej, wyrównać, wyłożyć resztę kremu, wyrównać, następnie wyłożyć trzeci blat, wyłożyć frużeliną figową, wyrównać, frużelina może spłynąć po bokach tortu. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej smakuje następnego dnia od dnia przełożenia. Tort przechowywać w lodówce pod kloszem.

Smacznego!

**W przypadku żelatyny należy namoczyć ją przez 10 min. w 2 łyżkach zimnej wody, następnie podgrzać bardo delikatnie w celu rozpuszczenia, np. w mikrofalówce. Gdy żelatyna jest płynna dodać do fig/wiśni, dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz, umieścić w misce z lodowatą wodą w celu ostudzenia.

* Można też użyć dżemu figowego, wówczas będzie potrzebne około 300 gr, ewentualnie można dzień wcześniej suszone figi namoczyć w wodzie lub wódce, w przekładania tortu kremem, figi należy zmielić blenderem.

Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami