Tort czekoladowo-kawowy

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy.

Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój tort wykonałam właśnie dla mojej mamy. Tort w zasadzie dla dorosłych, bo z kawą i alkoholem. Tort banalnie prosty, nie wymaga wyszukanych składników, szybki w wykonaniu. Nie należy do lekkich tortów, bo jest mocno kremowy i czekoladowy, ale rozpływa się w ustach i nie jest przesłodzony. Najlepszy drugiego dnia po przełożeniu, jak wszystko się ładnie przegryzie. Biszkopty można upiec wieczór przed przełożeniem tortu.

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 9 dużych jajek
  • 225 gr cukru drobnego
  • 225 gr mąki pszennej tortowej
  • 75 gr kakao
  • 60 gr rozpuszczonego masła przestudzonego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Jajka włożyć do bardzo ciepłej wody (o temp. około 50-60 st.) na 30 min., muszą się ocieplić. Jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier, miksować do momentu, aż jajka zwiększą objętość 3 razy (max 20 min ręcznym i do 10 min planetarnym mikserem na najwyższych obrotach). Wyłączyć mikser. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając szpatułką, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 175 st. .

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Biszkopt podzielić na 3 blaty.

Krem kawowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 gr mascarpone
  • 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku
  • 1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru

We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, śmietanę zmiksować z serkiem na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać kawę, wymieszać.

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki ajerkoniaku lub wódki (jeżeli ma być mniej słodki to wódki, bardziej słodki to ajerkoniak)
  • 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzątku

We wrzątku rozpuścić kawę, wymieszać, ostudzić, dodać alkohol, wymieszać.

Wykonanie:

W zamkniętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/2 szklanki ponczu, wyłożyć około 1/3 kremu, następnie wyłożyć drugi blat, nasączyć 1/2 szklanki ponczu, wyłożyć około 1/3 kremu. Następnie można wyłożyć 3 blat lub z 3 blatu wykroić 7 sztuk 5-6 cm okręgów, ułożyć jeden w środku 6 wokoło.

Dekoracja:

  • 80 ml śmietany 30%
  • 50 gr gorzkiej czekolady

Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę. Poczekać 2 minuty, wymieszać dokładnie żeby powstała jednolita masa, ostudzić, wstawić do lodówki, tak aby zaczęła lekko tężeć, ale ma być nadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na biszkoptowych krążkach wyciskać po 5 małych rozetek, udekorować borówkami lub kawałkami kokosa kandyzowanego lub wiśniami koktajlowymi. Tort wstawić do lodówki na 5-6 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką. Kroić nożem z ząbkami. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Tort czekoladowo-kawowy
Tort czekoladowo-kawowy
Tort czekoladowo-kawowy
Tort czekoladowo-kawowy
Tort czekoladowo-kawowy
Tort czekoladowo-kawowy