Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym

mojprzepisna.pl | Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym

Bardzo chciałam aby tort przygotowany z okazji Dnia Ojca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers, jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki.

Składniki na tort o średnicy 18 cm:

  • 4 jajka rozmiar L, w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao

Mąkę pszenną i kakao dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować.

Piekarnik rozgrzać do 170 st.

Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując na wysokich obrotach, łyżka po łyżce dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości.

Czekoladowy karmel:

  • 50 g wody
  • 75 g cukru
  • 40 ml śmietany 30%
  • 40 g gorzkiej czekolady

W małym garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, wymieszać, umieścić termometr cukierniczy, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować do momentu, aż cukier stanie się jasno brązowy, a temperatura osiągnie około 160 st., powstanie karmel. Zdjąć z gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej.

Składniki na krem fistaszkowy:

  • 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni,
  • 250 g serka mascarpone

200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać.

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys
  • 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej)

Likier wymieszać z wodą, odstawić.

Składniki na krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulkach, może być Inka)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do momentu aż masa stanie się sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą wciętą gwiazdką u mnie 1M Wiltona.

Maślane róże:

Przygotować krem maślany zgodnie z tym przepisem. Wykonać róże zgodnie z tym filmikiem. Gotowe róże wstawić do lodówki na 2-3 godziny, dla utrwalenia.

Wykonanie:

Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, posmarować cienką warstwą czekoladowego karmelu, wyłożyć połowę kremu fistaszkowego, wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, posmarować cienką warstwą czekoladowego karmelu, wyrównać, wyłożyć resztę kremu, wyrównać, wyłożyć 3 blat, nasączyć. Tort schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, tort wyjąć z lodówki, posmarować cienką 2-3 mm warstwą kremu kawowego, boki oraz wierzch tortu. Na wierzchu tortu wycisnąć 3 pierścienie z kremu, po zewnętrznej stronie, zgodnie z filmem ww., na pierścieniach ułożyć róże, na pozostałej powierzchni tortu z kremu kawowego wycisnąć malutkie gwiazdki. Tort schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Smacznego!

Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym