Tort limonkowo-miętowy dla alergika

mojprzepisna.pl | Tort limonkowo-miętowy dla alergika

Długo się zastanawiałam jaki tort zrobić na drugie urodziny mojego synka, który nie je mleka ani produktów z nabiału. Wymyśliłam, że tort będzie z budyniem na mleku sojowym, a później troszkę pomyślałam i stwierdziłam że może lepszy będzie budyń limonkowy i tak powstał lime curd czyli limonkowy krem. Dekoracja i tort są mojego autorstwa i pomysłu.

Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22):

  • 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Piekarnik nagrzać do 170 st.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić.

Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie sztywno. Ubijanie białek należy przerwać kiedy tylko utworzą się sztywne czubki. Nie powinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką).

Lime curd:

  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 300 gr cukru drobnego
  • sok z 6 limonek
  • skórka otarta z 6 limonek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżka oliwy

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym gazie, prawie cały czas mieszając, do momentu aż budyń nie zgęstnieje całkowicie, ma być bardzo gęsty, taki że łyżka staje. Dodać oliwę, wymieszać, jeszcze chwile pogotować. Ostawić do ostudzenia.

Nasączenie:

  • 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki

Herbatę zaparzyć we wrzątku, dodać cukier, ostudzić, dodać sok z cytryny/cytrynówkę.

Wykonanie:

Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć połowę kremu, wyłożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć resztę kremu, wyłożyć trzeci blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wstawić do lodówki na min 3 godziny lub na całą noc.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej (można przygotować do 5 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce):

  • 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki *
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu

Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie, rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru). Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia, ja wystawiłam na dwór, żeby szybciej ostygły.

Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.

Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt/olejek cytrynowy (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie ‚mlaskała’ o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Kremem obłożyć tort z każdej strony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny.

Lukier plastyczny (można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięty folią):

  • 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany
  • 70 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 lub 85 gr glukozy

We wrzątku rozpuścić żelatynę, dodać glukozę. Przelać do miski miksera, troszeczkę przestudzić, ale ma  być ciepłe. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując na małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr.

Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około 250-285 gr cukru. Masa ma być o konsystencji dobrze wyrobionej plasteliny. Może się bardzo, bardzo delikatnie kleić. Masa ma być zwarta i gładka i elastyczna. Blat wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc z bokami. Masę nawinąć na wałek, przenieść na tort, wyrównać szpachlą wierzch, później boki. Obciąć nadmiar masy. Pozostałą masę wyrobić jeszcze raz, można z niej uformować figurki, napisy lub ozdoby. Tort wstawić do lodówki. Lepiej nie trzymać tortu pod kloszem żeby nie zawilgotniał.

*Jeżeli tort będzie spożywany przez osoby na diecie bezmlecznej należy masło zastąpić masłem roślinnym. Ja synowi zdjęłam z tortu masę maślaną i lukier plastyczny.

Smacznego!

Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy
Tort limonkowo-miętowy