Tort makowo-jabłkowy

mojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie

Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw:  kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać abyście upiekli go na zbliżające się Święta Wielkanocne? Chyba NIE :). Inspiracja Moje Wypieki oraz kuchnia Lidla.

Składniki na tortownicę 20 cm*

Ciasto kruche :

  • 250 gr mąki pszennej
  • 125 gr zimnego masła
  • 60 gr cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera. Miksować przez 1-2 minuty, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają a z ciasta zaczną się formować większe grudki. Można też użyć miksera z mieszadłem (u mnie K) i miksować do momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 gr rodzynek
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki zimnej wody

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pociąć w paseczki.Wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, cynamon. Gotować 15 min na średnim ogniu, następnie poddusić pod przykryciem 5 min, mają się lekko rozpadać. Dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Masa makowa:

  • 300 gr maku, zmielonego ale sypkiego
  • 400 ml mleka lub wody
  • 60 gr cukru
  • 50 gr zmielonych migdałów
  • 2 małe jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski wanilii

Mleko zagotować z cukrem waniliowym lub z nasionkami z laski wanilii. Wrzącym mlekiem zalać mak. Dodać resztę składników, wymieszać.

Prażone orzechy w miodzie:

  • 40 gr masła
  • 40 gr miodu
  • 100 gr dowolnych orzechów – u mnie włoskie i płatki migdałowe

Do miseczki przełożyć masło i miód, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się składników, dodać orzechy wymieszać.

Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy, wyłożyć na dno tortownicy. Wyłożyć połowę masy makowej, wyłożyć połowę masy jabłkowej. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy, wyłożyć na masę jabłkową, wyłożyć resztę masy makowej, następnie resztę masy jabłkowej. Wyłożyć orzechy w miodzie,wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 godzinę i 10 min (forma 20 cm), forma 23 cm piec około 50 – 60 min. Jeżeli orzechy zaczną się bardzo przyrumieniać, formę z ciastem od góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką.

*Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie, ma około 8 cm. Jeżeli nie macie wysokiej tortownicy polecam formę o średnicy 23 cm.

**Mak zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka).

Smacznego!

Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy
Tort makowo-jabłkowy