Tort makowo-orzechowy

mojprzepisna.pl | Tort makowo-orzechowy

Tort niespodzianka, który upiekłam z okazji urodzin mojej bratowej. Jakie było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann.

Składniki na tortownicę 20 cm*:

  • 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku**
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 125 gr zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie)

Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować ani nie wykładać.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty.

Krem orzechowy:

  • 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)***
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 gr cukru pudru
  • 100 gr zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 ml whisky lub rumu

Mleko zagotować. Orzechy wsypać do wrzącego mleka. Pozostawić w mleku na czas przygotowywania pozostałej części kremu.

Masło utrzeć na jasną masę (około 5 min na średnich obrotach). Jajka utrzeć z cukrem na piankę. Do utartego masła dodawać po łyżce ubitych jaj cały czas miksując na małych obrotach. Ma wyjść jednolita masa. Wyłączyć mikser, odcedzić orzechy. Do masy maślanej wmieszać orzechy i alkohol.

Nasączenie:

  • 90 ml zimnego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 80 ml wrzątku)
  • 90 ml whisky lub rumu lub wódki

Dekoracja:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 75 gr czekolady gorzkiej
  • 75  – 100 gr zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) do obsypania tortu
  • 9 połówek orzechów włoskich

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Po kilku minutach wymieszać, tak aby powstał jednolity krem. Ostudzić, następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krem przełożyć do misy miksera, ubić końcówką do ubijania bitej śmietany. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki np. 1 M Wiltona. Wstawić do lodówki na czas wykonywania tortu.

Wykonanie:

Krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć 1/3 kremu, położyć drugi blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć 1/3 kremu, położyć trzeci blat, naponczować, pozostałym kremem cienko posmarować wierzch i brzegi tortu. Na blacie rozścielić duży płat papieru do pieczenia np. 45 na 45 cm. Na płaską dłoń wysypać trochę zmielonych orzechów, przyłożyć dłoń do boku tortu delikatnie przyciskając, w ten sposób przyozdobić bok tortu. Resztę orzechów wysypać na wierzch tortu.

Na wierz tortu wyciskać rozetki, położyć orzeszek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tort najlepiej kroić nożem z piłką, zamoczonym we wrzątku. Tort pozostaje stabilny nawet po 6 godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje.

*Piekłam w tortownicy 23 cm, ale następnym razem, z podanych składników będę piekła w tortownicy 20, ponieważ biszkopt z makiem i orzechami prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty.

**Zmielony mak można kupić w np. w Lidlu, ale jeżeli nie znajdziecie to 1 szklankę maku sparzyć, dobrze odcedzić, 3 razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

***Aby krem maślany nam się nie zwarzył masło i jajka muszą być w tej samej temperaturze, dlatego najlepiej np. wieczór wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka (dla bezpieczeństwa sparzyć wrzątkiem) i masło i pozostawić na blacie na następny dzień.

Smacznego!

Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy
Tort makowo-orzechowy