Tort musowy czekoladowo-truskawkowy

mojprzepisna.pl | Tort musowy czekoladowo-truskawkowy

Torcik przygotowałam z okazji wieczoru panieńskiego siostry ciotecznej. To była impreza niespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best Ever, dziewczyny koniecznie chciały, aby właśnie taki był na weselu. Bardzo lekki, mało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik bez pieczenia, troszkę czasochłonny, ale zdecydowanie warto. Przepis autorski.

Składniki na tortownicę 20-23 cm:

Mus z gorzkiej czekolady:

  • 100 g gorzkiej czekolady, min 70 % kakao
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki kawy w proszku (nie w granulkach)
  • 2,5 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka kakao

Formę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, z zapiętą obręczą.

W małym kubeczku rozprowadzić kakao z wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić.

Nad kąpielą wodą rozpuścić czekoladę, do gorącej czekolady dodać wodę z kakao oraz kawę. Wymieszać na jednolitą masę. Ostawić do lekkiego wystudzenia, ale nie do całkowitego zastygnięcia.

W misie miksera ubić śmietanę na sztywno. Dwie-trzy łyżki śmietany dodać do czekolady wymieszać, tak aby masa była jednolita, następnie dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać.

Mus przełożyć do formy, wyrównać. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce, ma być całkowicie ścięty. Przygotować warstwę z białej czekolady.

Mus z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

W małej miseczce umieścić wodę i żelatynę. Pozostawić na 10 min do napęcznienia. Pół szklanki śmietany podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, pozostawić na 2 min. wymieszać. Żelatynę podgrzać, tak aby się rozpuściła (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), łyżkę śmietany z czekoladą dodać do żelatyny, następnie żelatynę przelać do reszty śmietany z czekoladą, wymieszać aby nie było grudek. Pozostawić do lekkiego ostudzenia, nie może jednak ostygnąć całkowicie, bo zastygnie.

Resztę śmietany umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Do czekolady dodać dwie łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Mus z białej czekolady wylać na mus z gorzkiej, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przygotować mus truskawkowy.

Mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości truskawek)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Dekoracja:

  • kilka truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • kilka bezików

W małej miseczce umieścić wodę i żelatynę. Pozostawić na 10 min do napęcznienia. Truskawki przełożyć do garnuszka, zmielić na mus, postawić na palnik, doprowadzić do zagotowania. Żelatynę podgrzać, tak aby się rozpuściła (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Do gorącej żelatyny dodać dwie łyżki musu truskawkowego, wymieszać, następnie żelatynę wlać do reszty musu, wymieszać, postawić na palnik, gdy mus zacznie delikatnie bulgotać wyłączyć gaz. Odstawić do całkowitego ostudzenia, nie można dopuścić jednak do stężenia musu. Zimy mus wylać na zastygnięty mus z białej czekolady. Całość schować do lodówki, na kilka godzin, tak aby mus truskawkowy całkowicie się ściął.

Torcik udekorować truskawkami i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort musowy czekoladowo-truskawkowy
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy