mojprzepisna.pl | Tort podwójnie czekoladowy z owocami
Tort stworzony specjalnie na urodziny moich bratanków. Tort jest zrobiony na bazie biszkoptu. W środku podzielony jest na dwie części, jedna jest truskawkowa z kremem z białej czekolady, druga jest malinowa z kremem z gorzkiej czekolady.
Składniki na blachę 38 na 25 cm:
Dzień wcześniej upiec biszkopt i zrobić dwa kremy.
Biszkopt:
- 10 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, piec 35 min w 160 st. Po upieczeniu, wyjać z piekarnika, zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić do lekko uchylonego piekarnika, na całą noc. Nad ranem nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części.
Krem z białej czekolady:
- 600 gr białej czekolady u mnie Magnetik z Biedronki
- 600 ml śmietany 30 %
Śmietanę podgrzać do wrzenia, odstawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, po minucie wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki na min. 12 godzin. Po tym czasie, tuż przed składaniem tortu, krem lekko ubić mikserem, tak aby trochę go napowietrzyć, ale nie za długo.
Krem z gorzkiej czekolady:
- 400 gr gorzkiej czekolady u mnie Magnetik z Biedronki
- 600 ml śmietany 30%
Śmietanę podgrzać do wrzenia, odstawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, po minucie wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki na min. 12 godzin. Po tym czasie, tuż przed składaniem tortu, krem lekko ubić mikserem, tak aby trochę go napowietrzyć, ale nie za długo.
Nasączenie:
sok z jednej cytryny dopełniony wodą przegotowaną (tak aby w sumie było 1,5 szklanki ponczu).
Ponadto:
- 350 gr dżemu truskawkowego
- 350 gr dżemu malinowego
- 600 ml kremówki
- 500 gr mascarpone
- barwniki
- 3 opakowania biszkoptów podłużnych po 220 gr każde
- 4-6 opakowań mm orzechowych po 100 gr każde opakowanie
Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć na jedną połowę 175 gr dżemu truskawkowego, na drugą połowę 175 gr dżemu malinowego. Na część truskawkową wyłożyć połowę kremu z białej czekolady, na część malinową wyłożyć połowę kremu z gorzkiej czekolady. Położyć drugi blat, nasączyć połową ponczu. Wyłożyć pozostały dżem truskawkowy i malinowy. Następnie Na część truskawkową wyłożyć pozostały krem z białej czekolady, na część malinową wyłożyć pozostały krem z gorzkiej czekolady. Wyłożyć trzeci blat. Nasączyć.
Bitą śmietanę ubić z mascarpone na sztywny krem. Kremem wysmarować boki i wierzch tortu, szprycą wzdłuż dolnej krawędzi wycisnąć pasek kremu. Przyklejać biszkopt jeden koło drugiego, ściśle. Przewiązać wstążeczką. Wysypać mm, wyrównać. Tort jest bardzo duży i ciężki. Dzięki temu, że ma kształt prostokąta jest bardziej podzielny. Z tortu wyszło 28 dużych kawałków.