Walentynkowa Żyrafa

mojprzepisna.pl | Walentynkowa rolada Żyrafa

Jest to walentynkowa wersja bardzo popularnej rolady zwanej Żyrafa. Przepis wzięłam od mojej koleżanki Ani, lekko go zmodyfikowałam. Zastanawiałam się czy dodać ten przepis, bo mnie to ciasto nie zachwyciło, dla mnie trochę bezpłciowe, za to mój mąż mnie zadziwił bo powiedział, że mu bardzo smakuje. Ciasto bardzo delikatne, lekkie, mało słodkie, mąż powiedział że do kawki idealne, przekonał mnie, więc je dodałam. Dzień wcześniej warto przygotować galaretki w kształcie serca (szczegóły poniżej).

[:Listonic]

Składniki na roladę o długości około 40 cm:

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 3/4 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
  • 80 ml wody w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 ml oleju w temp. pokojowej
  • barwnik czerwony 1/2 łyżeczki (u mnie barwnik w żelu Wiltona)
  • cukier puder 2 łyżki (do zawijania rolady)

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka czerwona rozpuszczona w 1 szklance wrzątku (ps. jeżeli chcemy aby rolada miała większą część galaretki wówczas rozpuszczamy 2 opakowania w 2 szklankach wrzątku)

Blachę od piekarnika około 30 cm na 4o cm, dokładnie wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st. grzałka góra-dół.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem (3 łyżkami), na białą masę na najwyższych obrotach miksera, końcówką do ubijania piany, zmniejszyć obroty miksera, dodać wodę i olej, krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę i proszek, delikatnie wymieszać szpatułką żeby masa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać.

Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle uznania, blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 2-3 minuty.

Wyjąć, wylać resztę ciasta, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 15 min, grzałka góra-dół. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika. W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, ciasto odwrócić, tak aby wzór był niewidoczny, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę, wzdłuż dłuższego boki, boki ręcznika podłożyć pod spód, tak aby rolada krańce rolady nam się nie przesuszyły. Pozostawić do całkowitego przestudzenia.

Galaretki w kształcie serca:

Można przygotować na trzy sposoby:

1) ja wykorzystałam foremki do robienia czekoladek w kształcie serduszek, coś takiego jak na zdjęciu. Po całkowitym stężeniu, by wyciągnąć galaretki z formy na chwilkę foremkę maczałam we wrzątku, wtedy galaretki wyskakiwały :)

foremki
foremki

2) można galaretkę wlać do cienkiego długiego naczynia/kilku naczyń (szklanki, butelki po małej wodzie mineralnej) i wycinać foremką do wycinania ciastek/pierniczków/masy cukrowej w kształcie serca (tylko uwaga średnica szklanki musi być równa lub większa od średnicy foremki).

foremka-serce
foremka-serce

3) można też galaretkę wlać do pojemnika w kształcie prostopadłościanu, wyłożonego folią spożywczą (zalać galaretką jeden róg, pozostawić do stężenia w pozycji pod kątem 45 st.), później jak galaretka stężeje wyjąć z pojemnika i naciąć galaretkę w tym sposób aby na przeciwko rogu powstał podwójny łuk (czyli obrazowo mówiąc z trójkąta mamy wyciąć serduszko).

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać jedną łyżkę cukru pudru, zmiksować.

Wykonanie:

Roladę rozwinąć, tak aby strona ze wzorkiem była od spodu, niewidoczna, posmarować bitą śmietaną, ułożyć galaretki jedna obok drugiej wzdłuż dłuższego boku blisko krawędzi rolady, roladę zwijać zaczynają od strony z galaretką. Jeżeli pęka nie trzeba się przejmować, wystarczy po zawinięciu z bitą śmietaną dość szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki, rolada powinna troszeczkę namoknąć od śmietany i powinna się troszkę skleić, ja wsadziłam ją na całą noc. Musimy się jednak liczyć z tym że krańce rolady nie będą super apetycznie wyglądały, dlatego, serwujemy roladę obcinając wcześniej brzegi. Roladę kroić nożem z piłką.

Smacznego!

Walentynkowa Żyrafa
Walentynkowa Żyrafa
Walentynkowa Żyrafa
Walentynkowa Żyrafa
Walentynkowa Żyrafa
Walentynkowa Żyrafa